
Kärry-Projekti
Sitä kun mies ehtii tiettyyn ikään niin yleensä sitä huomaa että aloittaa jonkun kärry-projektin melkein kuin itsestään. Lopputulos on pitkän juoksun takana ja ensimmäinen versio ei välttämättä ole siellä päinkään mitä lopputulokselta kaivataan. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä että lopputulos tulee jossain vaiheessa. Ei ole enää kaiutinta päivitettäväksi tai putkistoa maalatttavaksi vaan kaikki on valmista.
Siinä vaiheessa voi sitten ihailla kättensä työtä ja miettiä miten tähän on oikein päädytty, kuten teen tässä nyt.
Ensimmäinen versio kärrystä ei ollut oikeastaan edes kärry. Teknisesti se oli trolley mutta kuka näitä laskee. Skytec SPJ-912A jossa kadehdittava 12" bassoelementti sekä kunnon tweeter-torvi. Tämän kanssa sitten raahauduttiin Jyväskylän keskustaan aiheuttamaan pahennusta. Ja hauskaa oli… Ensimmäinen minkä huomaa kun pihalle menee vähänkin tehokkaamman kaiutinjärjestelmän kanssa on, että kadunmiehet ovat suurimpia ystäviäsi. Heidänkin harmaa, pillerinhuuruinen, arkensa katkeaa kun viereen saapuu joku huudattamaan poppia täysillä.

Sitä ajatteli alkuun, varsin naivisti, että kun menee ulos laadukkaan äänentoiston kanssa niin ihmiset haluavat kuunnella myös laadukasta musiikkia. Voi pojat, miten sitä oli väärässä. Jengi ei halua mitään housea, vaikkakin sitä voi taidokkaasti pudotella väleihin, vaan kyllä "vain elämää" on kovaa valuuttaa katusoitossakin. Joten, ongelmaksi heti kärkeen muodostui biisien saaminen paikalle. Ensimmisessä versiossa soittomoottprina toimi iPad2 huimaavalla 32Gb muistillaan. Kun ottaa huomioon että käyttöjärjestelmä haukkaa tuosta ison osan ja ohjelmisto (Traktor DJ) vaatii toimiakseen myös gigoittain muistia, niin mukaan saatavien kappaleiden määrä jää melko pieneksi. Puhutaan joistain yksittäisistä tuhansista, eli kaukana ollaan spotify & youtube patteriston kappalemäärästä.
Toinen mikä ihmisten on vaikea ymmärtää on se että iPadia ei kadulla saa nettiin vaikka jakaisi millä kännnykällä lähiverkon jne. (Tähän on tosin tulossa päivitys kunhan kärryn tekniikkaa vielä hieman katsellaan uusiksi. ++Toim. Huom.) Tämä siksi että musiikki katkeaa iPadin säädön ajaksi jolloin fiilis automaattisesti lässähtää. Tämänpä vuoksi jätän mielellään puuttuvat biisit soittamatta mutta lupaan tuoda ne ensi kerraksi mukanani. Tällä toivoisi olevan jatkuvuutta rakentava vaikutus ja kyllä muutama fani on näin toimimalla saatukin aikaiseksi.
Eräs yllättävä seuraus katusoittelusta on se että mikro-, nano- ja akkujärjestelmien tietous on noussut minussa valtavasti. Ei aikaakaan niin aloin viedä iPadia myös ihan oikeille DJ-keikoille hyvin tuloksin. Ainut vaan että ensimmäiset versiot laitteistosta tuppasivat kaatumaan aina silloin tällöin tietyissä tilanteissa mutta opin nekin tilanteet varsin nopeasti ja keksin keinot välttää kaatumiset. Eli, tiedolla kaaosta vastaan…
Keikkaseteissä ollaan päästy vaiheeseen jossa iPad viedään äänikortin kautta efektilaitteille ja siitä mikserille. Tarjoaa varsin kattavat mahdollisuudet käsitellä ääntä mutta tästä enemmän Referenssiblogin artikkelissa "Millä soittaa DJ_N3rd??"

Nykyisessä versiossa kärryä on keskiössä JBL:n Eon Compact One-kaiuttimet joita on kokonaista neljä kappaletta. Nämä antavat systeemille yhteensä huikean 600W tehon. Lisäksi kaiuttimista saa irti myös USB-virtaa kännyköiden lataamiseen sekä tietenkin valoihin. iPad on vaihtunut pro-malliin joten levy- ja näyttötilaa on enemmän kuin tarpeeksi. Alustana toimivat ihan perus maitokärryt. Päälle muutama tarra sekä sitten tietenkin maalit sekä erkkaa ja lopputulos on historiaa. Tervetuloa kuulemaan soitantaa kesälauantaisin klo 02-05 rautatieaseman läheisyyteen Helsingissä. Kyllä näistä bileet tulee 🙂